Een stapje terug is óók persoonlijke groei

Goed, waar zal ik eens beginnen? Jeetje het lijkt eeuwen geleden dat ik voor het laatst een blog tikte! Hoe snel gaat de tijd? Heel snel als je het mij vraagt.
Bij de mindfulness training die ik volg heb ik geleerd dat je niet moet piekeren over het verleden noch toekomst. Je bent in het hier en nu (het klinkt overigens zweveriger dan het is!).

Een stapje terug is óók persoonlijke groei


Om terug te gaan naar het hier en nu; hoe gaat het nu? Al eerder heb je kunnen lezen over mijn weg naar herstel.
Sindsdien bleef het lange tijd stil op de blog. Soms moet je stilstaan om vooruit te komen. Of zoals ik deed een stapje terug doen. Of ik het erg vond om een stap terug te doen? Zeker niet. In mijn geval was dit de juiste keuze en ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb.
Na heel lang nadenken heb ik vorige maand de knoop doorgehakt. Om in de termen van mijn manager te spreken; Ik heb mijn functie als Persoonlijk Begeleider ‘neergelegd’ en ga nu verder als Begeleider. Een kans die ik dit keer niet kon laten lopen! Het is weliswaar ‘een functie lager’, maar ik had deze beslissing al veel eerder moeten maken!
Tijdens een teamdag maakte ik mijn keuze kenbaar aan zowel manager als team. In de auto op weg naar huis voelde ik mij sinds tijden weer wat gelukkiger! Een last van mijn schouders en grote opluchting.

Of ik deze stap terug als falen zag vroeg mijn POH laatst? Absoluut niet! Een stapje terug is ook persoonlijke groei. Daar ben ik van overtuigd. Met reden liep ik op het werk vast en was het voor mij teveel geworden. Zolang alles nog niet stabiel voelt is dit voor mij -in het hier en nu (om in mindfulness termen te blijven) – de beste keus.
Lange tijd was ik mijzelf kwijt. Je functioneert op de automatische piloot in het ritme van de dag, de week, de maand, het jaar. En soms duurt het een tijd voordat je jezelf beetje bij beetje terug vind. Ik realiseerde mij dat de oplossing die ik nodig had gewoon in mijzelf te vinden was. Wat wil ik? Waar wordt ik oprecht gelukkig van? En welke keuzes moet ik maken of welke kansen moet ik pakken om dit te realiseren?
Een stap terug geeft vaak net die ruimte die je nodig hebt om te kunnen groeien. Want ook al is het nu een stapje terug. Wellicht in de toekomst weer drie vooruit! Maar dat is iets voor later.

Ik kan mij voorstellen dat andere mensen een stapje terug doen wel als falen zien. Je voert iets uit, schept bepaalde verwachtingen of zit in een bepaald patroon. Niet alleen voor jou zal het even wennen zijn omdat de koers die je uitgestippeld hebt nu een andere bestemming krijgt. Maar ook je omgeving zal hier misschien aan moeten wennen. Gelukkig kreeg ik positieve reacties van mijn omgeving.
Waarschijnlijk doordat ik geaccepteerd heb dat het is zoals het is en vertrouwen heb. Hoewel ik dat vertrouwen in mijzelf lange tijd kwijt geweest ben en het toch wel een tijd duurde voordat ik het weer gevonden had. Of überhaupt weer durfde te vertrouwen op en in mijzelf.
Je voelt toch een soort maatschappelijke druk dat je bepaalde dingen in je carrière of persoonlijk vlak moet doen. Wat mij erg hielp was niet te streven. Mild zijn voor mijzelf en veel geduld hebben. Heel veel geduld.

80% is het nieuwe 100%


Momenteel ben ik voor 6 uur in de week beter gemeld en werk ik 12 uur boventallig. Eind maart zal ik in mijn nieuwe functie weer volledig in het dienst rooster meedraaien op mijn contract uren. Ik voel langzaam aan dat ik hier ook weer aan toe ben. Ik zit lekkerder in mijn vel, geniet weer van de dingen om mij heen, en bovenal is mijn energie level 80%.
Die 80% is trouwens mijn nieuwe 100%.
Een maand of drie geleden ben ik weer gestart met hardlopen (samen met mijn nichtje). Een keer ging ik alleen vanuit thuis naar mijn ouders’ huis. Dat was achteraf gezien iets te veel en iets te ver (7 km). Het ging allemaal prima, maar the day after moest ik bekomen.
Het gevaar wat schuilde is dat ik ‘gewend’ was om die route te lopen en er vanuit ging dat ik dat wel weer even op mijn oude energie level kon doen. Maar dat is de optimist in mij! Oooh dat heb ik altijd gedaan dus waarom nu niet? Soms moet je  een grens verleggen om er achter te komen dat de timing nog niet goed is. Volgende keer beter!

 

Lieve allen, wees lief voor jezelf!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.