De speelhoek in de woonkamer

De speelhoek in de woonkamer

De speelhoek. Wat een uitvinding! Geen los slingerend speelgoed waar je je nek over breekt, alles netjes opgeborgen. En daarnaast in serene rust als alles opgeruimd is. Ik denk dat veel ouders dit herkennen en dat de uitpuilende kasten een bekend probleem is. Kinderen krijgen tegenwoordig zoveel aan speelgoed. Met hun verjaardag, sinterklaas, kerstmis en dan ook nog vaak tussendoor. Heel leuk hoor.
Maar wij hebben het geven van speelgoed beperkt.
De stelregel is dat een baby van zes maanden voldoende heeft aan twee speeltjes. En vier speeltjes voor een dreumes van twaalf maanden is ook meer dan voldoende!
Heel eerlijk gezegd zit ik dus ook niet te wachten op bergen cadeaus. Sinterklaas vieren wij dus niet (tot hij waarschijnlijk de leeftijd bereikt waarop hij het wel snapt, maar dan alsnog beperkt). Met kerstmis hebben wij dit jaar maar één cadeau gegeven en het overige bij opa en oma. Op deze manier proberen we balans te creëren. Want waar ligt de grens? Hoe materialistisch worden  kinderen hedendaags?
Persoonlijk hecht ik meer waarde aan de herinneringen met een dagje weg, een vakantie of een ander leuk uitstapje.

De keuze van speelgoed
Wat wij dus doen is het ‘overtollige’ speelgoed naar zolder brengen en om de zoveel tijd ruilen we iets om. Vaak kiest onze peuter iets uit op zolder, dat gaat mee naar beneden. Iets anders voor in de plek wordt weer terug opgeborgen op zolder. Een klein gedeelte staat op zijn slaapkamer zodat hij daar kan spelen als ik boven bijvoorbeeld de was doe.
Daarnaast laten wij in onze omgeving hints vallen dat educatief speelgoed de voorkeur blieft. Ik vind het namelijk zonde dat áls je speelgoed krijgt en je kind het niet gebruikt vanwege desinteresse of juist door de hoeveelheid keuze speelgoed links laat liggen. Met hoeveel % speelgoed spelen ze daadwerkelijk écht? Een lege fles of een kartnonendoos is namelijk veel leuker!

Make over van de speelhoek
De speelhoek heeft de afgelopen jaren al menige vormen gekregen. Eerst de baby box als opslag, toen een lange kast en later een dressoir.
Totdat ik een eenheid wilde creëren. Iets wat ook bij het interieur paste, maar wel praktisch in gebruik is. Nu kun je wel denken waarom alles afgestemd moet zijn op elkaar? Maar geloof mij, het geeft zoveel rust! Meer rust dan alle tierelantijntjes, verschillende kleuren en noem maar op. Oké, wellicht dat het ook smaak gebonden is en dat mag. Ik keur het absoluut niet af. In tegendeel ik vind dat je moet doen waar jij je als ouder prettig bij voelt en wat fijn is voor je kind.
Maar hoe fijn is het om een hoekje te creëren waar je kind zijn fantasie kan loslaten, heerlijk kan spelen, rommel kan maken en alles kan pakken wat hij pakken kan?

Come & play like a kid
Hierbij presenteer ik de speelgoedhoek van onze peuter! We hebben gekozen voor de kleur blauw op de muur. Blauw staat voor rust en kalmte. In plaats van de gehele muur blauw te verven heb ik een vlak gemaakt, als een soort groot raam.
Het meubel is Stuva van IKEA. De Stuva bank heeft een afmeting van 90x50x50 cm en ik vind het oprecht een ideaal ding! Je kunt een lade onderschuiven als opbergruimte, daarin passen precies twee van de welbekende opbergbakken.
Ideaal toch?
Verder heb ik gekozen om aan de muur niets te hangen van plankjes etc. Gewoon om pure rust te houden.
Wel zou ik graag een mooie wereldkaart op hout op de plaats van de huidige foto op hout willen hangen.

Hoe leuk zijn trouwens de stoeltjes! Ik bestelde deze via SuperStudio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hebben jullie een speelhoek in huis? En hoe denken jullie over de hoeveelheid speelgoed?

 

 

 

 

 

 

 

You might also like

1 Comment

  1. Salina says

    Mooi Linda! En je hebt groot gelijk qua speelgoed. Ik zie baby’s die al een uitzet hebben voor een hele kleutertijd. Handige tip om op zolder iets te kiezen en te ruilen.

Leave A Reply

Your email address will not be published.